Obi - Karatebelte

 

For det første må man klare å få på seg sitt eget belte. Det gjøres som vist på figuren til høyre:

I Kyokushinkai har vi idag hvitt belte for ugraderte, fem beltefarger for de 10 kyu-gradene, og svart belte for alle med Shodan eller høyere grad. I norge brukte vi frem til ca 1997 hvite belter for de som var lavere gradert enn 8. kyu. Så kom det oransje beltet inn og representerte 10. og 9. kyu. Blått belte er 8. og 7. kyu. Gult belte representerer 6. og 5. kyu, grønt er 4. og 3. kyu og brunt er 2. og 1. kyu.

Rekkefølgen på beltefargene er litt annerledes i Kyokushinkai enn i andre stilarter. Gult er ofte et begynnerbelte som fås etter første gradering, etter hvitt belte. Blått eller mørkeblått er vanligvis brukt for grader rett før brunt belte. Oransje er også en farge som mange vil oppfatte som å ligge like nærme svart belte som hvitt belte. Årsaken er at mange andre stilarter starter med lyse farger (hvitt belte), og så blir de mørkere og mørkere, til man tilslutt ender opp med svart belte. Brunt belte kommer nesten alltid rett før svart. Den "vanlige" rekkefølgen (ikke Kyokushinkai) på beltefargene er altså:
hvitt - gult - oransje - grønt - blått - brunt - svart

 
  Beltet er den delen av Gi'en som aldri skal vaskes. Beltet vil etter lang tids hard trening inneholde blood, sweat and tears fra de treningene man har vært med på. Beltet blir altså etterhvert et symbol på det slitet og den innsatsen som man har lagt ned i karatetreningen. Tanken er at dersom man vasker det, så forsvinner noe av denne "ånden" ut av beltet.

På svarte belter viser det hvilken grad noen har når man ser på antall gullstriper på enden av beltet. Disse stripene bør være på samme siden av kroppen som Kanku'en og kaligrafen til Kyokushinkai; dvs venstre side. Egentlig så er det ingen faste regler om hvilken side stripene skal være på.

På de svarte beltene står det også navnet til eieren på japansk. Prøv en av disse linkene for å oversette navnet ditt til japanske Katakana tegn: Link 1 eller Link 2
Her er en zippet fil som inneholder det japanske
Katakana-alfabetet. Hvert tegn representerer en vokal lyd eller en stavelse.

Lengden til beltene oppgis enten i cm, hos noen produsenter, eller som japansk størrelse (bla. a. hos produsentene Tokaido og ISAMI) etter følgende tabell:

Størrelse: 0 1 2 3 4 5 6 7
cm: 205 220 235 250 265 280 295 310
tommer: 81 87 93 98 104 110 116 122

Få på deg Gi'en og beltet, og tren!
Husk:
No pain - No gain

Osu
07.07.2002 - Erik Grindheim